torsdag 22 november 2007

Garage

Garage Leonard Abrahamson (regi), Mark O'Halloran (manus) 9
En annan gemensam festivalnämnare har blivit ensamhet. I världens absoluta utkant (irländska landsbygden) jobbar och bor Josie ensam på en sliten bensinstation som ytterst sällan har några kunder. Han är lite efterbliven och har ett fåtal enkla glädjeämnen i livet. Macken får honom att känna sig någorlunda viktig, och ibland tar han en pint med "the lads" på den lokala puben. På vägen dit matar han en häst med äpplen. Men ensamheten tär, och i sin längtan efter ömhet och riktig vänskap fattar han okloka beslut, utan att kunna förstå det själv.

Filmen är lika långsam som Josie, stillsam och poetisk. Huvudrollen är fantastiskt spelad, och det är hjärtskärande att se Josie inse att han gjort ett misstag, samtidigt som han är oförmögen att förstå vad och hur han kan ställa det tillrätta. En mycket bra och mycket sorglig film, som påminner mig om Tarjei Vesaas roman Fåglarna, som jag greps av under gymnasietiden.

Förfilmen är israelisk - Pathways - och presenterar en flicka med för stor sexuell aptit. Det får man inte ha, och hon blir brutalt tillrättavisad. Det är väldigt obehagligt, men mycket bra.

Inga kommentarer: