onsdag 14 november 2007

I backspegeln: 2006

The Hostage Laila Pakalnina (regi, manus) 6
Absurd lettisk historia om ett kapat flygplan som landar i Riga. Gisslan släpps, sånär som på en sjuårig pojke som blir kaparens vän. Tillsammans kräver de 30 miljoner dollar, en körfestival och en skidskyttetävling. På landsbygden runt flygplatsen händer mystiska saker. Mängder av goda idéer, men lite väl fragmentariskt i sin helhet. Den kombinerade körfestivalen och skidskyttetävlingen (på rullskidor) som hålls på flygplatsen är en surrealistisk höjdpunkt.

A Scanner Darkly Richard Linklater (regi, manus), Philip K. Dick (roman) 5
Dystopi om ett övervakningssamhälle där det stora hotet är drogen D. Kombinationen av spelfilm och animationer är oerhört snygg rent visuellt, och man har lyckats bra med den kafkaiska obehagliga stämningen. Historien är dock svår att förstå. Stundtals briljanta struntpratsdialoger. Det sägs att det är en film om drogproblem, men jag anar en allegori –frågan om vilka metoder man får ta till för att övervinna en fiende känns riktad till USA idag: Hur mycket får man inskränka friheten för att försvara friheten?

TV Junkie Michael Cain, Matt Radecki (regi) 7
Mycket bra dokumentär om fd tevestjärnan Rick Kirkham. Han har fört videodagbok sedan tonåren, och filmen handlar om de år då han gifter sig, blir far till två barn och samtidigt äventyrar alltsammans med ett tilltagande crackmissbruk. Kirkhams eget material för filmen framåt. Väldigt öppenhjärtigt, stundtals väldigt otäckt om hur familjen – där den grundläggande kärleken är stark och aldrig ifrågasatt – plågas av krafter de inte kan bemästra. Samtidigt också en spännande ”hur kommer det att gå-rulle” som pendlar mellan hopp och förtvivlan.

Jindabyne Ray Lawrence (regi), Beatrix Christian (manus), Raymond Carver (novell) 9
Stillsamt drama om fyra fiskarpolare som drar ut i den australiensiska ödemarken och hittar en mördad flicka (samma historia finns med i Short Cuts). De fiskar i tre dagar innan de anmäler fyndet till polisen. Omgivningens dom blir hård, och deras liv är i ett slag förändrade. Dramat kompliceras av rasfrågan (flickan är aborigin) och av de inblandade människornas trassliga relationer. Strålande film. Finurlig animerad förfilm om en osynlig tjej: Look For Me.

Infödd Soldat Rachid Bouchareb (regi, manus), Olivier Lorelle (manus) 7
Fransk mycket omtalad storfilm om ett arabiskt förband som deltar i befrielsen av Frankrike under vintern 1944-45, men som aldrig erkänns som riktiga franska soldater. Strålande skådespelare i en film som berör. Tyvärr drar ett knippe onödiga krigsfilmsklichéer ner betyget, som t ex att de tyska soldaterna (med ett undantag) utgör själlös, känslokall och korkad kanonmat.

Zidane: A 21st Century Portrait Douglas Gordon, Philippe Parreno (regi) 2
Dokumentär om fotbollsgeniet Zidane. Ett antal kameror följer honom under en hel (nästan, han blir utvisad strax före slutsignalen) ligamatch mot Villareal. Jag gillar idén, men den slutar i ett rejält magplask. Med stillsam gitarrmusik, en ganska konstig och irriterande hantering av effektljuden samt larviga ljudpålägg försöker man skapa en kontemplativ stämning. Det fungerar inte alls. Resultatet blir mest långtråkigt.

Offscreen Christoffer Boe (regi, manus), Knud Romer Jørgensen (manus) 9
Betyget till denna ytterst välgjorda metafilm blir högt, trots att jag känner mig lite kluven. Slutet är groteskt och gjorde mig ganska illa berörd, men samtidigt är detta förmodligen den film jag kommer att minnas längst. Dialog och skådespeleri är femstjärnigt i alla detaljer, och varje scen känns livfull och äkta. Skådespelaren Nicolas Bro spelar rollen av sig själv när han lånar en kamera för att dokumentera sitt liv. Han blir snart ”kameramissbrukare”, och missbruket leder till katastrof. Det som dokumenteras är hans eget gradvisa förfall. Det är hela tiden tragiskt men stundtals också oerhört roligt. Tematiskt finns stora likheter med TV Junkie, med den viktiga skillnaden att denna ”dokumentär” är fiktiv.

Sønner Erich Richter Strand, (regi, manus), Thomas Torjussen (manus) 2
Norsk film om en badvakt som upptäcker en pedofil i badhuset och bestämmer sig för att ta lagen i egna händer. Ambitionerna är höga, men resultatet är taffligt. Redan den första scenen tydliggör filmens brister. En korpulent badvakt nickar till på sin post, och strax efteråt druttar han i bassängen med kläderna på, som en annan Farbror Melker. Bättre blir det dessvärre inte. Livlöst spel i otajmade dialoger. Halvvägs genom filmen lämnade jag salongen, bara för att stöta ihop med regissören och producenten i foajén. Förfilmen Sexy Thing handlar om incest och är bara obetydligt bättre än huvudfilmen.

Wristcutters: A Love Story Goran Dukic, (regi, manus), Etgar Keret (novell) 9
Den som begår själmord hamnar i ett grådammigt prärielandskap där alla människor är surmulna slackertyper, och där ingen någonsin ler. Zia, som skurit upp sina handleder, hör rykten om att hans flickvän också tagit sitt liv. Tillsammans med en ryskättad rockmusiker som tagit sitt liv på scen beger han sig iväg för att finna henne. Märkliga saker och ännu märkligare människor kantar vägen. Resultatet blir en mycket underhållande roadmovie. Idérikt och roligt, med utmärkta skådespelare. En festivalhöjdpunkt. Stillsam och fin turkisk (?) förfilm – Boreas – om kärleken mellan en pojke och hans farföräldrar.

The Science of Sleep Michel Gondry (regi, manus) 8
Den hämmade drömmaren Stéphane flyttar till Paris och förälskar sig i Stéphanie i grannlägenheten. Det hela pendlar mellan en skruvad verklighet och en drömvärld i ett slags animerad dagispysselstil, där tyghästar med knappögon ses galoppera genom en stad av gamla kartonger och godispapper. Det är fantasifullt, absurt, poetiskt, roligt och rörande. Mycket bra film som man blir munter av. Absurd förfilm i Roy Anderssonstil om en man som får nog – Sniffer. Inte alls dum.

The Last King of Scotland Kevin MacDonald (regi), Jeremy Brock, Peter Morgan (manus), Giles Foden (roman) 9
Synnerligen otäck historia om en den nyexaminerade Dr Garrigan, en skotsk läkare som åker till Afrika för att uppleva äventyr och komma bort från sin far. Av en slump kommer han i kontakt med Idi Amin och blir dennes livmedikus. Plötsligt befinner han sig i maktens absoluta närhet, fascinerad av Amin och av det lyxiga liv som erbjuds. Regimens terror blundar han för i det längsta, och när han slutligen öppnar ögonen har han redan bidragit till katastrofen. Forest Whitakers spel som den både charmige och skräckinjagande Amin är strålande, liksom övriga skådespelarinsatser. Konventionellt men effektivt berättad film med vackert foto och bra soundtrack. Vissa scener är ohyggligt brutala.

I förtexterna står att filmen är ”inspirerad av verkliga händelser”. Enligt kommentarer på imdb så är Dr Garrigan en påhittad karaktär, inspirerad av tre personer, varav en är skotsk läkare.
Förfilmen Joyride kunde jag gott ha varit utan.

Inga kommentarer: