onsdag 25 november 2009

J'ai tué ma mère

I killed my mother Xavier Dolan (regi, manus) 3
J’ai tué ma mère är originaltiteln på den här filmen, ty det är en kanadensisk film på franska, och bara det känns ju lite spännande. Ett 20-årigt underbarn, Xavier Dolan, står för manus, regi och huvudroll, och han har tydligen väckt enorm och entusiastisk uppmärksamhet på festivaler världen över med detta sitt förstlingsverk.

Och begåvningen går inte att bestrida, men tyvärr är filmen inte särskilt bra. Det enda bestående intrycket är två personer som sitter i en bil och vrålar – JA, VRÅLAR! HELSIKE, VAD DE VRÅLAR! – åt varandra. Handlingen kretsar kring en 16-årig homosexuell pojke med ett hopplöst förhållande till sin mor. Trots att de älskar varandra (säger de, i alla fall) så står de inte ut i varandras sällskap, och enkelt beskrivet är filmen ett enda långt högljutt gräl dem emellan (vilket för övrigt gjorde det jättesvårt att sova, även om jag lyckades dåsa till då och då). Kruxet är att varken grälen eller kärleken känns trovärdiga, och det hela blir ganska snart väldigt tråkigt.

Förfilmen Party handlar om en kvinna som drömmer sig bort, någonstans i ett sönderskjutet Postjugoslavien. Frid råder och solen skiner, men väggarna är perforerade av granat- och kulhål. Och vart tog männen vägen? Where have all the flowers gone, fast på film.

Inga kommentarer: