fredag 27 november 2009

The Vicious Kind

The Vicious Kind Lee Toland Krieger (manus) 8
De amerikanska independentfilmer som jag sett under veckan har inte riktigt passat in i "genren", av det skälet att de utspelat sig i New York City respektive Hollywood. Inga riktiga independentmiljöer, direkt. The Vicious Kind tar oss tillbaka till vischan, och det känns betydligt mer hemtamt.

Det är thanksgiving, och Peter ska hem till sin far för att presentera sin flickvän och äta kalkon. Hans djupt osympatiske bror Caleb skjutsar dem, och genast förstår vi att det inte är någon harmonisk familj det rör sig om. Någonting skaver. Och fullt logiskt, under helgen kommer far, son, bror och flickvän att stötas och blötas mot varandra, relationer prövas och gamla oförrätter grävas upp igen.

Det låter kanske inte så originellt och är det inte heller, men det är en riktigt bra film. Den har ett välskrivet manus - med undantag för några irriterande överdrifter - med en rapp dialog, och skådespelarna är utmärkta.

Producenten intervjuades efter visningen. Han gjorde ett mycket trevligt intryck och gladde sig åt en fullsatt salong, men han konstaterade också att det är svårt att sälja ett sådant här verk. Den har fått begränsad distribution i USA, och ingen alls i världen i övrigt. Synd på en bra film.

Inga kommentarer: