torsdag 20 november 2008

Anywhere, USA

Anywhere, USA Chusy Haney-Jardine (regi, manus), Jennifer MacDonald (manus) 8

2008 års festival är igång, och öppningen var för min del mycket lyckad. Anywhere, USA är en knasig episodfilm med tre löst sammanfogade historier kring ledorden Botgöring (penance), Förlust (loss) och Okunnighet (ignorance).

Den första handlar om hur en upphittad pistagenöt sätter fart på fantasin och misstänksamheten hos sydstatshillbillyn Gene. Tillsammans med en kompis – vars inflytande är, eh, mindre bra – börjar han spionera på sin exsambo, vilket i förlängningen leder till en katastrofal uppgörelse på ett motell. (På motellet pågår lustigt nog samtidigt en mustaschfestival.) Gene straffas med regelbunden botgöring, varje tisdag kl 14.

I mellanhistorien lär vi känna en föräldralös 8-årig flicka som börjar misstänka att tandfén inte finns på riktigt. Avslutningen handlar om Ralph – vars främsta tillgång i livet är ett osedvanligt välansat skägg – som plötsligt inser att han inte känner en enda svart människa. Han beslutar sig för att ändra på det, men hans ständigt drinkläppjande hustru är inte road.

Filmen präglas av idérikedom och gott humör, trots att det är allvarsamma ämnen – terrorparanoia och segregation, t ex – som behandlas. De tre episoderna är sinsemellan ganska olika till sin karaktär och stämning. Stundtals liknar det mest fars, medan mittenepisoden är finstämd och rörande trots vissa absurda inslag. Något enhetligt bildspråk finns inte, och musikvalen drar också åt alla håll. Ändå är det märkvärdigt väl sammanhållet, de spretiga uttryckssätten till trots, och hela tiden är det underhållande. Bra film.

Regissören var i salongen och introducerade filmen med en kort anekdot om hur han blev fästingbiten och inlagd på sjukhus under inspelningen. Mer ville han inte säga.

Inga kommentarer: