torsdag 27 november 2008

Chelsea on the Rocks

Chelsea on the Rocks Abel Ferarra (regi) 5


Dokumentär om det kanske mest legendomspunna av alla hotell - Chelsea Hotel i New York City. I årtionden har det varit samlingsplats för konstnärer av alla de slag - musiker, författare, bildkonstnärer och skådespelare, bara för att nämna något.

Naturligtvis skapar en slik miljö sin alldeles egna mytologi, och filmen återger delar av den. I vissa fall är det dramatiserat - som iscensättningen av hur Sid Vicious flickvän Nancy Spungen knivhuggs till döds - men oftast berättas historierna helt enkelt av någon som varit med, exempelvis Milos Forman eller Robert Crumb. Givetvis är det berättelser om konstnärskapet, om bohemliv och dramatiska dödsfall, om sex, droger, staden New York och om fadersgestalten Stanley Bard som höll hotellet igång fram till 2007. Dessutom sörjs det faktum att denna bohemiska oas på nedre Manhattan obönhörligt håller på att trängas undan.

Det borde vara bra. Kombinationen av Abel Ferrara, New York och alla dessa framstående artister borde borga för en häftig film, och visst är det spännande ibland. Men jag känner mig snart relativt ointresserad, och med det material som finns till förfogande hade jag hoppats på mer. Enbart storögd fascination och förundran inför Chelsea-myten räcker inte hela vägen.

Inga kommentarer: