onsdag 26 november 2008

Red


Red Trygve Allister Diesen, Lucky McKee (regi), Steven Susco (manus), Jack Ketchum (roman) 6

Gamle Avery tar sitt spö och sin hund och beger sig ut för att fiska. Väl på plats blir han trakasserad av ett gäng beväpnade slynglar, och det slutar med att hunden Red blir skjuten. Avery beslutar sig för att ta reda på vilka slynglarna är och för att söka upprättelse. Inte hämnd, bara upprättelse. Det visar sig bli mer komplicerat än han trott, och förloppet börjar snart eskalera.

Det finns en hel del att invända mot i historien, men ändå gillar jag det här. För det första finns det en stegrande spänning filmen igenom, och det finns därtill något starkt tilltalande i Averys lugna och värdiga beslutsamhet att göra rätt. Förutsättningarna synes hopplösa, men med moralen på sin sida kämpar Avery vidare som en klassisk hjälte, sorgsen men rakryggad. Jag faller för gestaltningen. Filmens problem består främst i att några scener trillar i klichéfällan, och i att vissa händelser och karaktärer känns lite väl långsökta och orealistiska.

Och kanske ändå inte. Det aktuella Rödebymålet har ju visat hur det som börjar med några ohängda slynglar kan sluta i tragedi när vuxenvärlden smiter ifrån sina ansvar.

Inga kommentarer: